Hoera, we kunnen weer begroten! (of niet?)

De begrotingsronde 2022 is weer volop aan de gang. De periode van het jaar dat controllers en CFO’s het financiële plaatje voor 2022 inzichtelijk proberen te krijgen.

Zoals het nog steeds bij veel MKB-ondernemingen al jaren gaat is het een intensieve periode, waarin veel tijd en energie van de financiële afdeling, maar ook van de rest van de organisatie wordt gevraagd.

Gelukkig is er wel vaak een spreadsheet dat jarenlang is opgebouwd waarin de nieuwe getallen kunnen worden ingevoerd en waarin dan als vanzelf de begroting “uit komt rollen”. Maar is dat wel zo fijn en handig? En hoe kun je het beste begroten?

In deze en de REDtalks van de komende weken vind je een aantal handige tips over begroten. We starten met: Hoe bouw je een goede begroting op?

1. Begin vanuit doelstellingen

Breng eerst de doelstellingen in kaart en stel je hierbij heel veel vragen:

  • Waar wil je je volgend jaar op richten?
  • Wat zijn de groeidoelstellingen op omzetgebied?
  • Hoe vertaal je dat naar klantniveau?
  • Gaat het dan om omzet bij bestaande klanten of moeten er ook nieuwe klanten bij?
  • Waar ga je in investeren om je maatschappelijke impact te vergroten?
  • Welke kengetallen horen bij het vergroten van je maatschappelijke impact? Etc. etc. 

Vanuit de antwoorden op deze vragen ontstaan concrete doelstellingen, waaruit je de consequenties (investeringen, capaciteit, kosten) kunt gaan bepalen.

2. Maak gebruik van tools en realtime data

Zolang de data niet actueel zijn, kan de begroting nooit actueel zijn.

Zorg voor een goed systeem van informatie, bij voorkeur via realtime dashboards. Stop met het gebruiken van spreadsheets die foutgevoelig en vaak onbegrijpelijk zijn voor anderen. Spreadsheets die al jarenlang gebruikt worden en aangepast zijn door 1 persoon leiden vaak tot organisatorische spreadsheet nightmares (lees onze REDtalk Liquiditeitsbegroting opstellen: spreadsheet nightmares).

3. Een begroting is nooit fixed

Wat COVID ons geleerd heeft is dat we moeten leren omgaan met snel veranderende situaties. Dit betekent dat er geen fixed begroting kan zijn.

Denk in scenario’s en zorg dat je de begroting snel kunt aanpassen aan de realiteit.

4. Werk terug van de lange termijn naar de korte termijn

Tot slot: begin met lange termijndoelstellingen en werk die terug naar financiële prestatie in de jaren (Prestatiecyclus). Zo breng je lijn aan in de begrotingen.

Volgende week: bespaar 60% op je begrotingstijd.

Meer informatie over flexibel en realtime begroten? Neem contact met ons op via info@redviewbi.nl of bel 076-2019260 (kantoor Breda).