‘Na het plotse vertrek van onze financieel directeur ving REDview BI diens taken prima op’

Marc van Gelder, Isotron Systems

Klantverhaal: Isotron Systems

De financieel directeur vertrok na een dienstverband van tien jaar en bleek een opzegtermijn van slechts één maand te hebben. Marc van Gelder, managing director van Isotron Systems zag zich daardoor geconfronteerd met een acuut probleem. Na een tip van zijn accountant kwam Marc in contact met REDview’er Edward van Dam. Binnen twee weken stapte Edward in, om de taken van de financieel directeur direct over te nemen en mee te zoeken naar een opvolger. “We gaan ervan uit dat de nieuwe financiële man blijft. Maar mocht dat niet zo zijn, is Edward de eerste die ik bel.”

Isotron Systems houdt zich al ruim 45 jaar bezig met het automatiseren van fabrieken. “We leveren hoogwaardige industriële automatiseringsproducten, waarbij onze expertise en custom-made oplossingen voor toegevoegde waarde zorgen. We richten ons vooral op machinebouw en systeemintegratie”, vertelt managing director Marc van Gelder. In de praktijk komt het erop neer dat waar in de Benelux machines worden gebouwd, Isotron Systems te vinden is.

‘Nog dezelfde dag dat de financieel directeur zijn ontslag indiende, zocht ik naar een oplossing’

Zoals veel bedrijven, ondervindt ook Isotron Systems hinder van het wereldwijde tekort aan microchips en de krapte op de arbeidsmarkt. “Vooral de wereldwijde verstoring van de supply chain raakt ons hard. Microchips zitten immers in al onze producten. Gelukkig hebben we een breed portfolio, maar het is wel moeilijk.”

Ondanks die uitdagingen gaat het goed met het bedrijf, dat onderdeel is van een beursgenoteerd Zweeds bedrijf. Isotron Systems vaart een duidelijke koers richting toekomst, door voor te sorteren op ontwikkelingen in de industrie en veranderend klantgedrag. “We krijgen te maken met een nieuwe generatie opdrachtgevers. Een generatie die is opgegroeid in een IT-wereld en daardoor substantieel anders denkt en ook anders benaderd wil worden. De ontwikkelingen op gebied van automatisering gaan snel, maar de echte hausse moet nog komen. Als het zover is, willen wij vooraan staan en daar bereiden we ons nadrukkelijk op voor”, zegt Marc daarover.

Rust

Marc van Gelder trad in 2019 aan als managing director met de opdracht Isotron Systems naar een hoger plan te tillen. Hij krijgt alle vrijheid om de strategische koers te bepalen en de nodige stappen te zetten, met uiteraard de verplichting financieel verslag te doen aan de Zweedse moedermaatschappij. Toen de financieel directeur in oktober 2021 zijn vertrek aankondigde, zorgde dat dan ook direct voor een praktisch probleem. “Hij bleek slechts een maand opzegtermijn te hebben. Dat is een les die we direct geleerd hebben: mensen op cruciale posities in het bedrijf kunnen niet zo’n korte opzegtermijn hebben”, aldus Marc.

“Nog dezelfde dag dat de financieel directeur zijn ontslag indiende, ben ik op zoek gegaan naar een oplossing. Online zocht ik naar bureaus die interim finance professionals aanbieden, maar hun werkwijze sprak me niet aan. Ze laten niet meer los en dat is volkomen begrijpelijk. Maar ik had niet eens de tijd om goed over oplossingen na te denken en de zoektocht voor te bereiden. Daarom belde ik onze accountant en die tipte REDview BI. Zo kwam Edward van Dam in beeld. De volgende dag maakten we al kennis. Er was meteen een klik en binnen twee weken ging Edward van start, zodat er nog een korte overdracht door de vertrekkende financieel directeur mogelijk was. Al met al ben ik blij dat ik deze route heb gekozen. Het gaf veel rust.”

ERP-systeem

Met twee concrete opdrachten op zak ging Edward van Dam in oktober 2021 van start. Belangrijkste taak was het overnemen van de werkzaamheden van de financieel directeur, met onder meer de verplichting om verslag te doen aan de moedermaatschappij. Ook was er nog behoorlijk wat werk te verzetten rond het ERP-systeem dat Isotron Systems zo’n driekwart jaar eerder in gebruik nam. Edward nam naast deze hoofdopdrachten meer taken op zich. Op zoek naar een finance manager bracht hij Marc van Gelder in contact met de ISA Group in Apeldoorn. “Ik bleek één van de ISA-recruiters uit mijn jeugd te kennen”, aldus Marc. “Hij heeft de werving en selectie voor ons verzorgd; Edward was betrokken bij de sollicitatiegesprekken. Toen we eenmaal een geschikte kandidaat hadden gevonden, heeft Edward nog zo’n zes weken met hem samengewerkt om te zorgen voor een goede overdracht.”

Beleidsmatige vraagstukken

Marc kijkt met een tevreden gevoel terug op de interim periode. “Wat ik erg waardeer in Edward, is zijn duidelijkheid en openheid. Hij durfde zijn mening te geven over beleidsmatige vraagstukken, ook wanneer dat niet helemaal overeenkwam met hoe wij de dingen doen. Op een positieve en constructieve wijze heeft hij meegedacht over ontwikkelingen in onze organisatie. Hij zette me daarmee soms op het juiste spoor. Inmiddels is de nieuwe finance manager goed ingewerkt; hij zit ‘op zijn plek’. Ik ga ervan uit hij blijft. Maar mocht dat onverhoopt niet zo zijn, is Edward de eerste die ik bel.”

Marc van Gelder
Isotron Systems

Over Isotron Systems

Isotron Systems werd ruim 45 jaar geleden opgericht (tot 2005 opererend onder de naam Geveke Industrial). Het bedrijf werd in 2018 overgenomen door de beursgenoteerde multinational Addtech uit Zweden, dat in totaal zo’n 140 dochterondernemingen heeft. Isotron Systems richt zich met industriële automatiseringsoplossingen op opdrachtgevers in de hele Benelux. Lag de focus tot enkele jaren geleden op het leveren van hightech producten, zoals industriële pc’s, PLC-systemen en sensoren; inmiddels zet Isotron Systems versterkt in op advies, service en het custom based uitwerken van oplossingen. Er werken circa 40 mensen, verdeeld over vestigingen in ’s-Hertogenbosch en Willebroek (België).

www.isotron.eu

De REDview-plussen volgens Isotron Systems:

  • Snel geboden oplossing
  • Ervaren professional
  • REDview BI denkt pro-actief mee
  • Plezierige samenwerking; de duidelijkheid en openheid zijn prettige eigenschappen van Edward

Over ons

REDview BI verbetert het rendement én de maatschappelijke impact van bedrijven met datagedreven oplossingen.

Wij geloven dat het succes van ondernemingen bepaald wordt door het realtime inzicht dat zij hebben in hun resultaten en de mogelijkheid om deze resultaten structureel te beïnvloeden. En bieden realtime informatie door onze financiële dashboards te koppelen aan administratie/HR/CRM-pakketten.
Hierdoor weet je altijd waar je staat, maar belangrijker nog: hoe je kunt bijsturen om het resultaat en de cashpositie te verbeteren