Financieel plannen in crisistijd? Van onbekende naar bekende data

In crisistijd zul je als ondernemer of controller meer dan ooit bezig moeten zijn met de toekomst. Al is de toekomst vaak ook niet meer dan volgende week. Kortom het gaat hierbij om overleven. 

Om door deze crisis heen te kunnen kijken en financieel vooruit te plannen moet je van goeden huize komen. “Enige dat je weet is dat niemand het echt weet…” We weten niet wat onze klanten doen, kunnen ze onze openstaande facturen betalen, gaan ze onze producten of diensten nog afnemen, wat worden de economische ontwikkelingen, kunnen onze medewerkers nog betalen ook na de NOW-regeling? etc. etc.

Het interessante aan deze stelling is dat op dieper niveau het eigenlijk gaat om de angst voor het onbekende, en nog specifieker gesteld de angst voor onbekende data. Onbekende data als het bij voorbeeld gaat om hoeveel en wanneer onze klanten nog kunnen betalen, hoeveel en wanneer zij onze producten of diensten gaan afnemen, inkoopprijzen leveranciers, onbekende data over de economische groei in onze branche etc. etc.

Om te voorkomen dat je als ondernemer of controller in een vicieuze cirkel belandt, waar je voor je gevoel geen kant op kunt, is het noodzakelijk dat je zoveel mogelijk bekende data gaat verzamelen op basis waarvan je steeds beter vooruit kunt kijken en financieel kunt plannen.

Meer data door verbinding

Dus: als het gaat om jouw klantgedrag en verwachtingen: zorg dat je je klanten belt en informeert hoe het met hen gaat. Aandacht geeft verbinding en door deze verbinding krijg je ook meer informatie over het toekomstig gedrag en mogelijkheden van jouw klanten en dus over jouw omzet. Hetzelfde geldt voor leveranciers en andere stakeholders, zoals bijvoorbeeld jouw huisbankier. Door hen te informeren over de status van jouw onderneming en hoe jij de crisis te lijf gaat, krijg je meer support als het wat lastiger wordt.

Leg jouw datapuzzel

Belangrijk is dat je vooraf goed bedenkt welke data belangrijk zijn en de data op een goede manier vastlegt. Door het verzamelen, vastleggen en visualiseren van belangrijke data zorg je ervoor dat er steeds meer bekende data in jouw puzzel komen en dat je steeds beter een financiële planning kunt maken.

Heb je hierover nog vragen, neem gerust contact met ons op.