Laat je werkkapitaal niet in het water vallen (5 tips)!

De vakantieperiode is aangebroken. Tijd voor jezelf, familie en vrienden. Vaak binnen, maar ook veel buiten Nederland. Tijd om bij te komen en nieuwe energie op te doen voor het nieuwe “seizoen”. Net zoals ik zoeken veel mensen dan (de omgeving van) het water op. 

Veel bedrijven gaan op halve of minimale kracht draaien. De economie gaat, ook nu, op een lager pitje. Voor de debiteurenpositie betekent dit vaak dat facturen iets langer onbetaald blijven door de lagere bezettingen op de administraties. Wanneer de vakantieperiode beëindigd is, kan dit wel eens tot ongewenste kraptes leiden in het werkkapitaal.

Wat kun je hieraan doen? 5 tips.

  1. De basis blijft natuurlijk een goede liquiditeitsprognose voor een langere periode vooruit. Houdt hierbij rekening met een langere betaalperiode van debiteuren tijdens de vakantieperiode.
  2. Bel drie dagen na het versturen van de factuur de klanten op en vraag hen of alles in goede orde ontvangen is en of er onduidelijkheden zijn met betrekking tot de factuur. Hiermee voorkom je dat er na 30 dagen discussies ontstaan over de factuur.
  3. Zorg dat je ruim voor de vakantieperioden de facturering up to date hebt, zodat er geen producten of uren ongefactureerd blijven.
  4. Stuur je klanten een positieve vakantiemail, waarin je hen ook vraagt om jouw facturen die in de vakantieperiode hun vervaldatum bereiken voor de vakantie te betalen.
  5. Automatiseer betalingsherinneringen. Dit helpt je in de vakantieperiode de aanmaningen door te laten gaan.
    Een goed gemonitorde liquiditeitspositie kan opeens veranderen. Zorg dat je in control blijft, neem aanvullende maatregelen en laat je werkkapitaal dus niet (tijdelijk) in het water vallen.

Voor meer informatie op het gebied van een online realtime liquiditeitsbegroting lees meer op CASHboard: dé realtime liquiditeitsbegroting.

Fijne vakantie!