Ondernemen = topsport

In 2015 besloot ik dat het anders moest. Iedere sporter zal het herkennen: als je een bepaalde prestatie neerzet ligt er altijd weer een magische grens onder die je wilt doorbreken. Mijn doel was om de 200 kilometer van Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee sneller dan 8 uur te schaatsen.

‘Als je blijft doen wat je deed, blijf je krijgen wat je kreeg.’

Mijn trainingsschema was al jaren eenzijdig. In de zomer ging ik twee keer in de week skeeleren en in de winter twee keer schaatsen. Daar werd ik niet beter van. Ieder jaar schaatste ik een vergelijkbare tijd op de Weissensee en de man met de hamer maakte vaak al voor de helft een einde aan al mijn illusies. 

De verandering begon met een inspanningstest. In een inspanningstest worden de maximale hartslag, omslagpunt en hartslagzones gemeten, waarmee de trainingszones waarop het beste getraind bepaald kunnen worden. Weissensee-winnaar Casper Helling maakte een trainingsschema waarmee ik gericht kon gaan trainen. Het was het begin van een ontdekkingsreis die nog steeds voortduurt.

Casper vroeg me wat mijn doelen waren en welke trainingsmomenten ik hiervoor had. Zijn schema hield ik nauwkeurig aan en dagelijks schreef ik mijn ochtendhartslag op en mijn gevoel tijdens en na een training. Al spelenderwijs bracht ik steeds meer variatie aan in mijn trainingen. Een lange fietsrit werd afgewisseld met krachttraining. Ik ontdekte het hardlopen en ging mijn voeding steeds beter afstemmen op de trainingsmomenten.

Inmiddels maak ik mijn jaarschema zelf. In het voorjaar fiets ik veel waarmee ik de basis leg voor het duurvermogen. In de zomer bouw ik het hardlopen op en train ik kracht en snelheid. Vanaf oktober ga ik weer de ijsbaan op voor techniek, kracht en conditie. Er zijn weken dat ik intensief train of juist meer tijd neem voor herstel. Iedere week ziet er anders uit en hangt af van mijn agenda en het weer.

De Alternatieve Elfstedentocht heb ik inmiddels 4 keer onder de 8 uur geschaatst. Belangrijker is dat ik heb geleerd hóe ik dat voor elkaar heb gekregen en dat ik er plezier in heb.

Ondernemen = topsport

Ondernemerschap vereist ook een lange adem en de parallellen met sporten zijn eenvoudig te maken. Je hebt doelen, een jaarplanning en een strategie. Je werkt niet dagelijks met trainingen en voedingsschema’s, maar met mensen en middelen om je klanten goed te bedienen. En alleen door dagelijks te meten weet je of je interacties leiden tot verbetering. 

Ondernemen of sporten: Het werkt alleen als je kiest voor een totaalaanpak. Een doel zonder plan is slechts een wens. Een plan zonder actie is een droom. En acties zonder meting zijn als een schip zonder kompas en navigatie.

Scherpe keuzes voor doelen en het meten ervan zorgen ook voor focus én rust. En rust is ook voor ondernemers belangrijk, zoals Joop Zoetemelk zei ’De Tour win je in bed’.

Harald van Engelen