Stop met bankstaren! Start een realtime liquiditeitsbegroting

De medische omschrijving van staren is als volgt: “Staren doe je onder andere door vermoeidheid, overprikkeling of stress. Als je moe bent, hebben je ogen moeite met concentreren omdat de oogspieren zich steeds moeten aanspannen om iets scherp te kunnen zien. Bij vermoeidheid kost dit nog meer moeite en ga je staren.”
Bankstaren is eigenlijk hetzelfde. Met bankstaren bedoelen we dat ondernemers alleen blijken te sturen op hun banksaldo. Door met regelmaat het saldo te checken en hieruit op basis van jarenlange ervaring en ingeslepen seizoenspatronen conclusies trekken leidt dit tot een subjectief veilig gevoel. Maar het is een onbetrouwbare vorm van zekerheid.

Hoe ontstaat bankstaren?

Bankstaren (we zullen het verder sturen op banksaldo noemen) ontstaat doordat ondernemingen hun financiële administratie onvoldoende op orde hebben. Met niet op orde bedoelen we dat de financiële administratie niet bij is, en geen juiste en volledige informatie geeft.
Dit leidt tot een reactie, waarbij de enige oplossing lijkt om te gaan sturen op het banksaldo.

Waarom is dit slecht?

In een stabiele omgeving hoeft dit niet verkeerd te zijn. Zeker met een jarenlange ervaring in de branche levert het sturen op banksaldo nuttige informatie op. Echter de tijden zijn verre van stabiel, ontwikkelingen gaan snel en een banksaldo per 30 juni van 2019 heeft een hele andere betekenis dan een banksaldo van 30 juni 2020.

 

Wat kun je ertegen doen?

Start een realtime liquiditeitsbegroting. Zorg dat de administratie op orde raakt en koppel een realtime liquiditeitsdashboard aan deze administratie. Doordat het realtime dashboard de data op de minuut nauwkeurig uit de administratie trekt, heb je in het realtime liquiditeitsdashboard de actuele informatie om vooruit te kunnen kijken.

Met eenvoudige schuifknoppen kun je vervolgens spelen met alle mogelijke toekomstscenario’s. Het effect van meer of minder omzet, achterlopende betalingen, noodzakelijke investeringen, toe- en afname van personeelsbestand etc. worden duidelijk als eindresultaat in de toekomst visueel weergegeven. In een oogopslag zie je de effecten en behoort bankstaren eindelijk tot het verleden.

Wil je meer informatie over realtime liquiditeitsbegroting, koppelbaar aan elke administratie? Bel dan 076-2019260 of stuur een mail naar info@redviewbi.nl.