CASH control: 5 tips om te voorkomen dat jouw werkkapitaal als sneeuw voor de zon verdwijnt

De COVID-crisis heeft ons geleerd dat we als ondernemers afhankelijk blijven van onze omgeving. Nu tevens door de invallend kou, sneeuw en ijs. Leveringen die niet of later aankomen, moeilijkheden in de bouw om te werken, projecten die uitgesteld worden waar jouw advieswerk aan hangt. Het zijn allemaal omgevingsfactoren waar je verder niets aan kunt doen.

Tegelijkertijd zie je jouw orderportefeuille inkrimpen en het einde van de maand nadert, waar salaris- en belastingbetalingen staan te wachten. De investeringen en belangrijke uitgaven die je eigenlijk hoognodig moet doen om je bedrijf verder te krijgen of een efficiencyslag te maken dreigen nu niet meer mogelijk te zijn. Maar aan dit laatste kun je zeker wat doen!

liquiditeitsprognose - laat je CASH niet smelten als sneeuw voor de zon

Hoe voorkom je dat je CASH als sneeuw voor de zon verdwijnt (5 tips)?

  1. De basis blijft natuurlijk een goede liquiditeitsprognose voor een langere periode vooruit. Ga ermee van start. Zorg voor actuele data en duidelijke kritische factoren. Houdt hierbij rekening met diverse scenario’s (best-medium-worst-crazy)
  2. Analyseer jouw debiteurenportefeuille. Gaan bepaalde klanten “stiekem” achterlopen met hun betalingen. Zorg voor snelle actie door hen te bellen en te informeren naar de status van de openstaande posten.
  3. Analyseer jouw uitstaande verplichtingen. Zijn er afspraken te maken met leveranciers of kun je zonder bepaalde contracten? Aan de inkoopzijde is het snel verdiend is een bekende uitspraak en dat blijft ook zo. 
  4. Automatiseer jouw debiteurenadministratie zo veel als mogelijk. Bijvoorbeeld geautomatiseerde betalingsherinneringen helpen je om de aanmaningen snel en op tijd door te laten gaan.
  5. Ga op zoek naar producten of diensten die structureel verlies en dus jouw werkkapitaal verzwakken. Analyseer of deze bijvoorbeeld nodig zijn voor een ander product of dient. Indien dit niet het geval is, is ermee stoppen de meest logische keuze. In onze praktijk blijkt dat beste nog veel ondernemers hier last van hebben en het niet opgelost krijgen door onvoldoende inzicht. 

Let op: een goed gemonitorde liquiditeitspositie kan opeens veranderen. Zorg dat je in control blijft, neem aanvullende maatregelen en laat je werkkapitaal dus niet verdwijnen als sneeuw voor de zon!

 

Wil je meer grip op je liquiditeitspositie?

Voor meer informatie en nog meer tips op het gebied van een online realtime liquiditeitsbegroting lees meer over  het REDboard Cashflow : dé realtime liquiditeitsbegroting.