Geef je liquiditeitsbegroting een Powerboost! 3 do’s en 3 don’ts

In deze uitdagende tijden is het opstellen van een liquiditeitsbegroting geen sinecure. De onzekerheid over de komende COVID-maatregelen van de overheid, de financiële situaties van leveranciers en afnemers (kunnen zij onze rekeningen blijven betalen?) etc. etc. geven veel bekende en onbekende variabelen: Dus ga er maar aan staan.
Hoe zorg je ervoor dat jouw liquiditeitsbegroting up-to-date blijft en dat het een bron is voor alle bedrijfsbeslissingen? Hieronder ontvang je een aantal bruikbare praktische tips.

Kijk met babyogen en stel jezelf vragen

Begin eens helemaal opnieuw en kijk met babyogen naar jouw liquiditeitsbegroting. Stel je hierbij de volgende vragen:

 1. Hoeveel tijd kost het mij om een begroting te maken?
 2. Waar staan alle benodigde data?
 3. Heb ik data nodig waar ik zelf niet bij kan en dus afhankelijk ben van anderen?
 4. Hoe snel heb ik een wijziging doorgevoerd?
 5. Hoeveel tijd kost het mij om een begroting te controleren?

Als je in de meerderheid van de antwoorden terugvindt dat het je te veel tijd kost en jouw begroting minder betrouwbaar wordt, dan is het tijd om er iets aan te doen! Maar wat?

3 do's

 1. Zorg ervoor dat de benodigde data up-to-date zijn, zodat je niet eerst alle data moet actualiseren voordat je begint met je liquiditeitsbegroting. Dit vergt discipline, maar levert je uiteindelijk een voordeel.
 2. Zorg voor een realtime koppeling met de data. Wij werken met zelf ontwikkelde dashboards in Power BI, waar alle data realtime tot op de minuut nauwkeurig in worden geladen.
 3. Bouw in het format scenario’s en flexibiliteit in, zodat je makkelijk kunt schakelen bij wisselende omstandigheden.

3 Don’ts

 1. Hou niet vast aan oude methodieken en denkwijzen. Die zijn grotendeels achterhaald door de snel veranderende omstandigheden.
 2. Denk niet lineair, maar exponentieel. Veranderingen gaan sneller dan je denkt.
 3. Beschouw je liquiditeitsbegroting nooit als fixed. Je kunt dit oplossen door een intelligente tool te gebruiken die met realtime data de veranderende omstandigheden kan omrekenen in jouw begroting.

Investeer in een goede basis

Een goede liquiditeitsbegroting begint met een goede basis. Voortborduren in Excel op oude formats levert geen nieuwe informatie op. Investeer vooraf in een betere basis en je zult zien dat het maken en continu aanpassen van jouw liquiditeitsbegroting in een veel kortere tijd kan, met minder fouten en controletijd waardoor je meer tijd zult hebben voor de aan- en bijsturing van jouw cashpositie.

Meer weten over jouw realtime liquiditeitsbegroting in Power BI?

Wil je meer weten jouw realtime liquiditeitsbegroting in Power BI? En hoe wij dit inzetten voor een betere cashpositie van jouw bedrijf?

Bekijk dan ons CASHboard of neem contact met ons op via 076-2019260 of info@redviewbi.nl.