Liquiditeitsbegroting in Power BI

Voor CFO’s en controllers is het in deze tijden vrij lastig om vooruit te kijken. De wereld en markten zijn continu aan het veranderen en even niet opletten kan leiden tot lastige situaties (en verliezen), waarin je als financial structuur en richting moet blijven geven aan jouw organisatie. Immers de organisatie rekent op jou als het gaat om de financiële onderbouwing en monitoring van de bedrijfsplannen en bedrijfsontwikkelingen.

Het monitoren en bijsturen op bedrijfsplannen is meer en meer een continu proces geworden en veel meer dan alleen de voortgang controleren. Het gaat om het herkennen van trends en deze op een doeltreffende manier te verwerken in prognoses.

Hoe je tijd kunt besparen op jouw begrotingscyclus kun je lezen in onze REDtalk Bespaar 60% op je begrotingstijd: 4 tijdbesparende tips.

Liquiditeitsplanning is een essentieel onderdeel van bedrijfsmatig vooruitkijken. Bij het opstellen van een liquiditeitsprognose biedt Power BI veel mogelijkheden als het gaat om slim en efficiënt vooruitkijken. Hoe dat gaat lees je hieronder.

De voordelen van Power BI-dashboarding bij liquiditeitsprognoses

Power BI biedt voordelen als het gaat om gestructureerd vanuit realtime data te werken. Specifiek voor liquiditeitsbegrotingen hebben we met Power BI een voorspellend dashboard ontwikkeld: het REDboard Cashflow.

In dit Power BI-dashboard werken wij met realtime data, automatisch gekoppeld met vrijwel ieder financieel pakket. Deze data worden in ons CASHboard op een overzichtelijke manier gevisualiseerd, zodat er een duidelijk overzicht ontstaat van de werkelijke resultaten ten opzichte van de begroting.

Power BI Cashflow management
Het REDboard Cash management toont op weekbasis de verwachte ontwikkeling van de liquiditeit op basis van banksaldo, vrijval debiteuren en crediteuren en begroting, inclusief balansmutaties.

het REDboard Cashflow produceert automatisch een liquiditeitsprognose voor een aantal maanden/jaar in de toekomst. Dit op basis van door de organisatie van tevoren vastgestelde verwachtingen. Binnen het REDboard Cashflow hebben wij mogelijkheden ingebouwd om te spelen met deze toekomst. Voorbeelden zijn diverse scenario- analyses, mutaties betalingstermijn debiteuren en crediteuren, wijzigingen in marges, investeringen, extra aflossingen op leningen en ga zo maar door. Via een slimme consolidatieknop, kun je niet alleen de liquiditeitsprognose per bedrijf volgen, maar ook voor alle vennootschappen gezamenlijk.

Power BI heeft ook de mogelijkheid om externe data op te nemen in het dashboard. Hiermee verrijk je het dashboard met data van buiten de organisatie die ook onmisbaar zijn voor een goede financiële aansturing van de organisatie. Ook ontwikkelt Power BI zich meer en meer op het gebied van Articicial Intelligence (AI). Dat maakt het begrotingswerk niet alleen efficiënter, maar zeker ook nog leuker!

Meer weten over liquiditeitsbegroting met Power BI?

Maak kennis met onze uitgebreide mogelijkheden voor het verbeteren van liquiditeit met Power BI